За плачевното състояние на детското здравеопазване у нас говори днес вицепрезидентът

...
За плачевното състояние на детското здравеопазване у нас говори днес вицепрезидентът
Коментари Харесай

Йотова: Индексът на детското здравеопазване у нас е най-нисък от 10 години насам

За плачевното положение на детското опазване на здравето у нас приказва днес вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на кръгла маса " С отговорност към здравето на българските деца ".

Все още не можем да създадем българското опазване на здравето еднообразно налично за всички деца в страната, уточни тя.

" Достъпът до опазване на здравето, до педиатри в страната ни не е еднакъв, районните несъответствия би трябвало да се видят по-дълбоко какво съставляват, сподели още тя и уточни, че най-бързо обезлюдяващият регион в Европейски Съюз е Смоленският район. Няма по какъв начин да не се замислим, че едно дете в столицата би трябвало да бъде при същите условия с дете, израстващо в село ", добави Йотова.

" Общата оценка за грижата към децата на страната и инситтуциите за 2022 година е 3,33 ", сподели още тя, цитирайки данните от Бележника, направен от Националната мрежа за децата. " Тази цифра не се трансформира 12 години. В разбиването на тази цифра по разнообразни профили се оказва, че през 2023 година има спад в грижите за детското опазване на здравето и показателят за тях е 2,98, което е най-ниско за последните 10 години ", уточни Йотова.

По думите ѝ Националната детска болница би трябвало да се реализира. Тя добави, че самодейността Българската Коледа е невероятна концепция, потвърдила своята жизнеспособност през годините, само че тя не може да бъде задоволителна и да замести страната там, където липсва тя в своята политика в опазването на здравето.

" Друг основен проблем е епидемията от приложимост на алкохол, тютюневи произведения, опиати, синтетични препарати ", добави вицепрезидентът и цитира данни, съгласно които 80% от учениците са опитвали алкохол, а 30% са опитвали синтетични опиати, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР